Baba! Benim Varlığına İhtiyacım Var…
Cinsel kimlik karmaşası yaşayan erkek çocuklarında sık gördüğümüz manzaralardan biri de babayla aralarındaki bağın zayıflaması ile oluşan karşılıklı mesafeli duruştur. Bazen baba ile oğul arasındaki ilişki öyle bir hale gelir ki birbirini anlayamayan iki yabancıya dönüşebilirler. Peki bu durumun arka planında neler var? Onarılması gereken bu ilişki nasıl iyileştirilebilir? Gelin birlikte bakalım.
Cinsiyet Karmaşası Yaşayan Erkek Çocuklar
Bu hikâyedeki cinsiyet karmaşası yaşayan erkek çocuklar, mizaç olarak hassas, kırılgan ve anne-babanın yanlış tutumu sonucu şekillenen çocuktur. Bu çocuklar, aktif ve otoriter olmayan babanın kendisinde oluşturduğu boşluğu; anneyle doldurur ve zamanla anneyle özdeşim kurar.
İlişkilerde Hatanın Olduğu Yer
Anneyle olan bu yakınlaşma genelde babaların da dikkatini çeker. Ancak oğlunda gelişen bu farklılıkları, oğluyla ilgili bazı tuhaflıklar olarak yorumlayabilir. Böylelikle hissettiği bu tuhaflık ve anneyle olan bu aşırı özdeşimle mücadele etmekten vazgeçerek, oğlunu bütün bütün annenin ellerine teslim etmiş olur. İşte hatanın oluştuğu yer burasıdır ve hikâyenin dönüm noktasını tam da burası oluşturur.
Hikâyenin Arka Planına Empati
Cinsel kimlik karmaşası yaşayan bir erkek çocuğunuz varsa ve ne yapacağınızı, nereden, nasıl başlayacağınızı bilemiyorsanız işe, öncelikle oğlunuzun ne yaşadığını hissederek başlayabilirsiniz. “Erkek olma” yolunda ona baskıcı davranışlar, dominant bir tutum sergilerseniz, onu anlaşılmama, yalnız hissetme, sevilmeme, olduğu gibi kabullenilmeme gibi duygu durumlarının içine hapsedebilirsiniz. Sonuç olarak bu durum sizlere ve yakın çevresine öfke olarak yansıyacak, kendisini dış dünyadan soyutlamasına sebep olacaktır. Burada yapmanız gereken samimi bir empati yapmak ve sonrasında, durumunun kabul edilebilir olmadığını yumuşak bir şekilde ona açıklamaktır.
Babanın Gözlemi ve İlişkideki Yeri
Sevgili Babalarımız, evlâtlarınızda yeriniz sandığınızdan çok daha büyüktür. Onların hayatında etkin ve aktif olmayışınız, erkek çocuklarınızın sizden uzaklaşmasının ve mesafeli durmasının en temel sebeplerinden biridir. Sizin göreviniz her koşulda oğlunuzun yanında olmak, onun hayatında önemli bir insan olmaya çalışmaktır. Şu veya bu zamanda, farkında olmadan ya da bilmeden oğlunuzla olan ilişkinizde bir incinmişliğe yol açtıysanız, bu durumu iyileştirmeye hemen şimdi başlayabilirsiniz. Kaybettiğiniz güveni, saygıyı, sevgiyi ve aranızdaki ilişkiyi güçlü kılacak tüm unsurları yeniden inşa etmeye çalışabilirsiniz.
Çocuğunuzun hayran olduğu baba figürü; güçlü, etkin, öğreten ve yanında olduğunu hissettiği figürdür. Eğer ki oğlunuzun sizinle olumlu bir ilişki kurduğuna şahit oluyor, karşınızda eve gelişinizi kutlayan bir oğul görüyorsanız, amacınıza büyük ölçüde ulaşmışsınız demektir. Bundan sonrasında size sadece ilişkinizi pekiştirmek, geliştirmek ve sağlıklı bir şekilde devam ettirmek düşüyor.
Son olarak eğer aranızda zayıf bir ilişki varsa bunun nedenleri hakkında mutlaka ipuçlarını yakalayabilir, durumu isimlendirebilirsiniz. Öncelikle aranızdaki ilişkiyi ölçün ve zayıf olan yerlerini tespit edip güçlendirin. Oğlunuzun, geçmişine dönüp baktığında kaybedilmiş bir çocukluğa, kazanamadığı bir babaya sahip olmasını istemezsiniz. Bu yüzden işe kendinizi değiştirmekten ve sevgi bağını güçlendirmekten başlayın. Çocuğunuzun sadece başarıları, yetenekleri, kendisinin olumlu yönleri ilgilenen bir baba olmaktan veya iş hayatında başarıdan başarıya koşup ailesini ihmal eden babalar kervanında yer almaktan vazgeçin. Oğlunuzla aranızdaki ilişkiyi güçlendirmenin en önemli yolu bu vazgeçiş olacaktır. Baba-oğul aktiviteleri ile onunla kaliteli zaman geçirerek, duygusal bağınızı güçlendirin ve örnek alınacak bir babaya dönüşün.
Unutmayın; onların sizin varlığınıza ihtiyaçları var. Hem de sandığınızdan çok daha fazla…
Psikolojik Danışman
Ümmühan DEMİRDAĞ
Yazar
