01Nis2025

Aslını bilmeyen neslini ihya edemez

ÇOCUKLUK DÖNEMİ VE HOMOSEKSÜELLİK

Yazar

Psikolojik Danışman Ümmühan DEMİRDAĞ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ VE HOMOSEKSÜELLİK

Ebeveyn ve eğitimcilerin Homoseksüellik konusundaki endişelerinin oldukça fazla olduğu bir dönemdeyiz. Bu konunun önemini şu şekilde anlatalım ki taşları rayına oturtabilelim. Nasıl ki sağlık alanında erken teşhis ve tedavinin önemini vurguluyorsak, ruh sağlığı alanındaki konularda da var olan sorunların belirtilerini görebilmeyi, bir bütün olarak toparlayabilmeyi ve akabinde işin uzmanları ile süreci yönetmeyi de öyle önemsemeliyiz.

Homoseksüelliğin belirtileri küçük yaşlarda görülür mü? Oğlumuzun veya kızımızın bu sürecin eşiğinde olduğunu nasıl anlayabiliriz? Belirtiler ya da ipuçları var ise sürece dair nasıl tedbirler almalıyız? İşin uzmanını bulmak ve doğru yönlendirme için nerelere başvurmalıyız? Tüm bu soruların cevabını gelin birlikte arayalım.

Küçük yaşlardaki bazı çocuklarda homoseksüellik belirtileri kolayca fark edilebilir. Ancak okumasını bilmiyor olabiliriz. Ya da bir başlık altında toplayamıyor da olabiliriz. Bu belirtiler küçük yaşlarda karşımıza mutlaka çıkmaktadır. Peki, nedir bu belirtiler? İlk olarak, ısrarla karşı cinse yönelme isteği veya öyle olduğuna dair şüphelerin varlığı diyebiliriz. Örneğin; karşı cinsin kıyafetini giyme, oyuncaklarıyla oynama isteği bir risk faktörüdür. Büyüdükçe erkek çocuklarının feminen; kız çocuklarının maskülen giyim tarzını taklit etmesi sorunu daha da derinleştirir. Çocuğun oyun dünyasındaki taklide dayalı oyunlarda güçlü bir biçimde karşı cins rolleri tercih etmesi, benimsemesi ya da karşı cinsten olma gibi hayaller kurması belirti dünyamızın bir başka faktörüdür. Bir erkek çocuğu ısrarla evcilik oyunları gibi feminen oyunlar kurma ya da o oyunlarda bulunma isteği gösteriyorsa yahut tam tersi bir kız çocuğu erkek çocuğunun oynadığı oyun ve faaliyetlerinde bulunmak istiyorsa, bu durum tehlikelidir.

Oyun dünyaları çocukların iç dünyasının yansımasıdır. Çocuğun oyun arkadaşlarını devamlı karşı cinsten seçmesi, hem cinsleriyle oyun kuramaması ya da devam ettirememesi gibi durumlar da kafamızda bir soru işareti oluşturmalıdır.  Bu tarz belirtilerin farkına vardıktan sonra doğru yorumlayabilmek için işin uzmanı psikologlardan yardım almak gerekir. Çoğu belirti olsa bile çocuğa hemen cinsel kimlik karmaşası yaşadığı damgası vurulmamalıdır. Sadece ileriki dönemlerde (ergenlik dönemi gibi) homoseksüel olma ihtimaline karşı bizi uyanık olmaya sevk etmelidir.

Cinsel kimlik karmaşası yaşayan erkek çocuklarında, hem cinsi olan erkek çocuklarıyla oynamada isteksizlik, diğer erkek çocuklarından mahrem bölgelerini saklarken karşı cins kız çocuklarının yanında saklamama, utanmama; hareketli, vurdulu, kırdılı oyunlardan (futbol gibi) korkma gibi belirtiler şiddetli bir şekilde görülür.

Kimi durumlarda 2-4 yaşa kadar görülebilen cinsel yönelim sorunu, erkek çocukları için baba faktörünü ön plana çıkararak, ilişkilerini daha güçlü hale getirerek aşılabilir. Babayı aktifleştirememe durumunda rol model olabileceği abi, dayı, amca gibi modelleri çocuğa sunmalıyız. Annenin çocuğuna karşı aşırı bağlanma durumu varsa bu bağlanma sadece annesini rol model almasına sebep olacaktır. Bu da cinsel yönelim soruna zemin hazırlayan risk faktörlerindendir.

Çocuğun cinsel kimlik karmaşası yaşadığından emin olduğumuzda, bir uzmanın desteğiyle sürecin altında yatan sebepleri bulmalıyız. Ebeveynlerden karşı cins olanla bağımlı ilişki kurma, hemcins ebeveynle ilişkide problemin olması ya da arkadaşları tarafından dışlanma durumunun olması, cinsel taciz gibi deneyimlerin varlığı sürecin altında yatan sebeplerden biri olabilir.  Eğer temel sebep ya da sebepler bulunursa çözümün en önemli parçası ortaya çıkmış olacaktır. Uzman kişilere yönlendirilerek sebeplerin ortaya çıkarılması, var olan sebeplerle kişinin yüzleşmesinin sağlanması ve  iç dünyalarında baskılanan duyguların açığa çıkarılması, sürecin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır.

İşin uzmanlarına nereden ulaşabiliriz derseniz, Nesli Koruma Hareketi sizler için burada. İrtibata geçip ruh sağlığı uzmanları ile sağlıklı bir şekilde yol alabilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…