ÇOCUĞUMLA BİLİNÇLENİYORUM
Hayat yolcuğunda en güzel duygulardan biri de anne olmak olsa gerektir. Muhteşem bir yaratma döngüsü içinde bir bebeğin anne karnındaki süreci, minik bir damladan oluşan mucize, belirli bir süre içinde dünyaya geliş evresinin bir kısmını tamamlayarak sancılı bir süreçten geçip Xona bakan mutlu gözlerin kucağına bırakılır. Telaşla, heyecanla, mutlulukla, hayallerle emanet edilen o yavru anne ve babanın yetiştirmesiyle birey olma yolunda adımlar atmaya başlar.
Bu süreçte bebeğin her ayı daha sonra her yaşı ayrı bir oluşum, dönüşüm evresi olmaktadır. Anne ve baba büyüme yolculuğunda sağlıklı bir şekilde yavrusunu yetiştirmeyi amaçladığı için araştırmaya, kendini yetiştirmeye başlar. Tabi bu durum bilinçli bir ebeveyn için geçerlidir. Her yaşın kendine göre bir beslenme ve eğitim süreci vardır. Bunlara ehemmiyet verilmelidir ki bedenen ve ruhen sağlıklı bir birey olma yolunun temeli atılmış olsun. Çünkü yetişkinlik sürecinde yaşanan çoğu travmatik olaylar ya da kişinin bazı anormal durumları araştırıldığında çocukluk dönemindeki sıkıntılara dayanmakta olduğu görülmektedir.
Gelişim süreçleri içerisinde en önemli durumlardan biri de “cinsel yönelim, cinsel eğitim” dir. 3- 4 yaşlarından itibaren hatta bazı araştırmalar daha küçük yaşlardan itibaren çocuğun cinsel kimliğini keşfetmeye başladığını gösterir ama genel kanı 3 – 4 yaşa dikkat çeker.
Çocuk bu yaşlarda cinsel kimliğini bulma yolculuğunda arayışlara girebilir tabi bunu bilinçli olarak yapmamaktadır. Fıtri bir süreçtir. Burada annenin ve babanın iş birliği içerisinde ilk önce kendileri gereken bilgileri öğrenip evlatlarına bunu izah etmeleri, rol model olmaları gerekmektedir.
Sağlıklı bir cinsel kimlik için erkek ve kız çocuğunun fıtratına göre bir eğitim verilerek kendi bedeniyle barışık, kendini olduğu gibi sevip özgüvenli bir birey olmayı ebeveynin aşılaması gerekir.
Peki nasıl yapabilirim?
En temelde önce çocuğumuza mahremiyet eğitimi vermek gerekir. Kritik yaş dediğimiz 3 -4 yaşından önce daha anne karnındayken annenin kendine dikkat etmesi önemlidir. Tabi biz burada en sağlıklı olan durumu ifade etmeye çalışıyoruz. Herkesin kendi yaşantısına göre bu konuya hassasiyeti farklıdır tabi ama en ideal olanı daha bebek anne karnındayken annenin kendi mahremiyetini, bebeğinin mahremiyetini koruması gerekir. Karnı büyüdükçe onu muhafaza etmelidir. Bebek doğduktan sonra altı kalabalığın içinde değil daha müsait bir yerde mümkünse anne ve bebeğin tek olduğu bir odada temizlenmelidir. Aile üyeleri masum bir şekilde sevgilerini göstermek isteyeceklerdir fakat burada da dikkat edilmesi gereken noktalardan biri çocuk kesinlikle dudağından öpülmemelidir.
Yaşı büyüdükçe artık cinsel organını keşfettikçe çocuk oynamak, dokunmak isteyecektir. Burada kesinlikle çocuk utandırılmamalı, ayıplanmamalı, yavaşça eli özel bölgesinden çektirilip “burası senin özel bölgen, artık büyüyorsun sen kız ya da erkeksin denilerek daha fazla üzerinde durulmamalı. Bazen de görmezden gelinmeli. Bunlar çocuğunuzun gelişim sürecindeki doğal evreleridir.
3- 4 yaşlarına geldiğinde artık çocuğunuz net olarak kimliğinin farkında olur ve sağlıklı yönlendirme ile toplumsal beklentilere cevap verir. Cinsiyetler arasındaki ayrımı fark eder. Nasıl ki cinsel eğitim ailede başlarsa sağlıklı cinsel kimlik oluşumu da aile de başlar. Merak ettiği soruları evladınız size sorduğunda geçiştirmeyin, bilginiz yoksa buna açıkça ifade ederek gel birlikte araştıralım ya da öğrenip soruna öyle cevap vereyim diyerek onun sorusunu önemsediğinizi hissettirin.
Çok derin ve uzun bir konudur cinsel kimlik. Ama şunu net söyleyebilirim ki; anne baba olarak kendinizi yetiştirip çocuğunuzla sağlıklı iletişim kurarsanız, oyunlar oynayıp onu hem duygusal hem psikolojik olarak desteklerseniz ki ilk 6 yıl çok önemlidir ve cinsiyetine göre bir yaşam alanı oluşturursanız sağlıklı cinsel kimlik oluşturmuş olursunuz. Ne olursa olsun her sorunun çözümü anne baba çocuk üçgeninde oluşan huzurlu yuvadan geçer. Çocuğunuzu sımsıkı bağrınıza basıp her gelişim sürecinde gerekirse destek alarak adım adım sağlıklı, temiz nesiller için taşın altına elimizi koyup emek vererek evlatlarımızı yetiştirmeliyiz. Bize emanet olarak verilen bu yavruları sağlıklı bir şekilde birey olma yolculuğunda bağımlı kişilik yapısı oluşturmadan dengeyi koruyarak hareket ederek büyütmeliyiz.
Huzurlu, mutlu, bilinçli anne baba huzurlu, mutlu, bilinçli çocuk demektir.
Huzurlu, mutlu, sağlıklı nesiller yetiştirmek duasıyla…
Yazar
