Cinsel Kimliğin Şekillenmesinde Anne ve Baba 1 Numaralı Aktördür
Aile içinde, çocukların cinsel kimlik gelişimi ve bu sürecin takibi büyük önem taşır. Özellikle fallik dönem olarak adlandırılan 4-6 yaş arası, çocuklardaki cinsel kimlik oluşumunun belirginleşmeye başladığı bir evredir. Bu dönemde, çocuğun davranışlarındaki değişimlerin gözlemlenmesi ve gerektiğinde bilinçli müdahale edilmesi, sağlıklı bir gelişim için kritik bir rol oynar.
Kimlik arayışında olan bir çocuğa doğru zamanda ve uygun yöntemlerle destek vermek, onun sağlıklı bir cinsel kimlik geliştirmesine yardımcı olacaktır. Erken müdahale, çocuğun psikolojik gelişimi açısından oldukça faydalıdır. Anne ve baba, bu süreçte çocuğun ihtiyaçlarını ve davranışlarını dikkatle izleyerek, ona rehberlik etmelidir.
‘Anne erkek çocuk doğurur, baba ise onu erkek yapar’ (Nicolosi, Joseph&Linda Ames, ‘Anne Babalar İçin Gençlerde Homoseksüelliği Önleme Rehberi’, Kaknüs Yayınları, 2011) düşüncesiyle, erkek çocukların gelişiminde baba figürünün önemi vurgulanmalıdır. Aynı şekilde, kız çocuklarının gelişiminde de annenin rehberliği büyük önem taşır. Anne, kız çocuğunu doğru şekilde yönlendirerek ona cinsel kimliğini doğru öğretip kimlik arayışı sürecinde ona destek olmalıdır.
Sonuç olarak, çocuğun cinsel kimlik gelişimi sürecinde aile bireyleri olarak anne-babanın bilinçli ve duyarlı bir şekilde rol alması, sağlıklı bir kişilik ve kimlik oluşumu için hayati önemdedir. Aile, çocuklarına bu süreçte sevgi ve anlayışla yaklaşmalı ve gerektiğinde profesyonel destek almaktan çekinmemelidir.
Psikolojik Danışman
Mesude Öztürk
Yazar
