03Nis2025

Aslını bilmeyen neslini ihya edemez

Bekar Anneler İçin Erkek Çocuklarında Cinsel Kimlik Karmaşasını Önlemenin En Önemli 7 Yolu

Yazar

Aile Danışmanı Habibe Polat

Bekar Anneler İçin Erkek Çocuklarında Cinsel Kimlik Karmaşasını Önlemenin En Önemli 7 Yolu

Aile toplumun temel taşıdır. Aile yerine konulabilecek hiçbir değer olmasa da bazen işler yolunda gitmez ve anne-baba ayrı yaşamak zorunda kalabilir ya da ebeveynlerden biri hatta ikisi birden vefat edebilir. Her iki durumda da bir kayıp vardır ve sonucunda çocuk için de sancılı bir dönemin yaşanması muhtemeldir.

 

Anne yanında yaşamaya devam eden erkek çocuk erkek rol modele, baba yanında yaşamak zorunda kalan kız çocuğu ise kadın rol modele ihtiyaç duyacaktır. Yapılan araştırmalar sonucunda[i] cinsel kimlik karmaşasının erkek çocuklarında kızlara göre daha fazla görüldüğü belirlenmiştir. Bu yüzden bekar annelerin erkek çocuklarına karşı nasıl bir tutum geliştirmesi gerektiği, üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.  

 

Cinsiyetin eğilip bükülmesinden zaferler devşirme peşinde olup, nesli cinsiyet üzerinden vuran lobilerin karşısında bekar annelere ciddi bir sorumluluk düşmektedir. Önemli olan cinsel kimlik karmaşası yaşanmadan neler yapmamız gerektiğidir. Gelin, çocukta cinsel kimlik karmaşası yaşanmaması için ve dahi yaşanıyor olsa bile Müjde Yahşi’nin, ‘Anne Babalar İçin Gençlerde Homoseksüelliği Önleme Rehberi’ kitap analizi oturumunda,

neler yapmamız gerektiği konusundaki tavsiyelerine kısaca bakalım. 

 

1-BABA FİGÜRÜNÜN ÖNEMİ

Erkek çocuğunun kimlik gelişiminde en önemli faktör babanın varlığıdır. Şartların el verdiği ölçüde baba-oğul arasında güçlü bir ilişki oluşturulmalıdır. Anne, babadan nefret söylemleri ve olumsuzluk içeren kelimelerle bahsetmemelidir.  Erkek çocuk, cinsel kimliğinin şekillendiği dönemde babasına negatif duygular beslerse, erkek kimliği zarar görmeye başlar. Baba ayrı veya kayıp olsa bile onun anısı saygıyla devam ettirilmelidir.

Sevgili anne unutmamalısın ki erkek çocuk cinsel kimlik oluşumunda önce baba ile özdeşim kurar. Baba rol model olamayacak durumda ise çocuğun abi, amca, dede, dayı gibi erkeklik duygularını besleyecek kişilerle daha çok vakit geçirmesini sağlamalısın.[ii]

 

2- BABAYI SÜRECE NİTELİKLİ DAHİL ETME

Çocuğun babayla teması önemlidir.  Çocuğun babaya karşı duygusal açlık yaşamaması için babanın çocuğuyla güreşmesi teşvik edilebilir. Dokunsal zekaya sahip çocuklar için ise güreş daha fazla ihtiyaçtır. Baba ile futbol maçı gibi spor aktiviteleri organize edilmelidir. Futbol erkeklere has bir oyun olarak kabul gördüğünden baba ile yapılan bir maç, erkeksi duyguların beslenmesine daha çok katkı sağlayacaktır. Çocuk babayla gönüllü yardım içeren faaliyetlere katılabilir. Bu aktivite benlik algısına ve cinsel kimlik oluşumuna önemli katkılar sunacaktır.

Unutmamalıyız ki önemli olan birlikte geçirilen zaman değil, o zamanın kalitesidir. Bu yüzden boşanmış olsa bile annenin, çocuğunun babasıyla vakit geçirmesine engel olmaması çok önemlidir.

 

3- ANNE-OĞUL ARASINDAKİ ÖLÇÜLÜ MESAFE

Eşinden ilgi görmeyen veya boşanmış ve bunun sonucunda da duygusal açlık yaşayan bir anne, cinsiyet olarak kırılgan olan erkek çocuğuyla ölçülü bir mesafe oluşturmalıdır. Annelerin duygusal açlıklarını gidermek için farkında olmadan erkek çocuklarına sağlıksız ve aşırı bir şekilde bağlandığı görülebilen bir durumdur. Ağırlıklı olarak hemcinsleri ile nitelikli ilişkiler kurması beklenen çocuğun öncelikle anne ile bağımlı olmaması gerekir.

 

4- ÇOCUĞUN ERKEKLİĞİNE ÖVGÜ

Her iki cinsiyet de ölçülü bir övgüyü gerektirir. Erkek kimliğini, bir rol modelden öğrenemeyecek durumda olan erkek çocuğunun cinsiyetine aşırıya kaçmadan övgüler yapılmalıdır. Bu övgü kadını aşağılayan bir şekilde değil, yalnız erkekliğe yönelik olumlama şeklinde yapılmalıdır. Yapılan övgü sayesinde çocuğun kendi cinsiyetini sevip kabul etmesi daha da kolaylaşacaktır.

 

5- ÖĞRETMENDEN YARDIM ALMA

Çocuğun genel durumundan haberdar olan öğretmeni ile konuşulup cinsel kimlik algısına katkı sunması için destek alınabilir. Çocuk anaokulu veya kreş yaşında ise zorunlu olmasa da erkek öğretmen tercih edilebilir. İlkokulda ise mümkünse erkek öğretmen tercih edilmelidir.

 

6- HEMCİNSİ İLE ARKADAŞLIK

Yapılan araştırmaların[iii] sonuçlarına baktığımızda görüyoruz ki cinsel karmaşa yaşayan çocukların birçoğu, erkek arkadaşlarıyla ilişki kurmaya çalışırken kendilerini soyutlayabilir. Erkek rol modelden uzak yaşayan çocuk, erkek arkadaşlarıyla yakın ilişki kurmakta zorlanabileceğinden okul içinde veya yakın çevresinde, onun erkeksi duygularını besleyecek çocuklarla vakit geçirmesi sağlanmalıdır.

 

7- SPOR AKTİVİTELERİNE YÖNLENDİRME

Erkek çocuğun dünyasında fiziksel güç önemli bir yer tutar. Fiziksel olarak çelimsiz ve ufak tefek çocuklar, arkadaşları arasında kendisini eksik hissedebilir ve onların yaptığı fiziksel güç gerektiren sporlarda cesaret gösteremeyebilirler. Çocuk, erkek aktivitelerinde kendini eksik hissetse de mutlaka cesaretlendirilmeli ve ‘diğer erkekler gibi olduğu’ vurgusu yapılmalıdır.

Çocuğun fiziksel durumuna bir de astım, kalp rahatsızlığı gibi sağlık sorunları eklenirse durum ciddiyetini artırabilir. Genel olarak erkek çocukları, futbol, güreş, basketbol, tekvando gibi aktivitelere yönlendirilebilir. Sağlık durumu bu sporlara elverişli değilse de sağlığının elverdiği ölçüde masa tenisi, satranç gibi çocuğun özgüvenine katkı sağlayacak, erkek topluluklarının olduğu aktivitelere yönlendirilmelidir. Bunun yanı sıra yüzme, koşma, bisiklet sürme gibi ilgi duyduğu bir spor dalında, temel beceriler kazanması sağlanabilir.

 

 

[i] Nicolosi, Joseph&Linda Ames, ‘Anne Babalar İçin Gençlerde Homoseksüelliği Önleme Rehberi’, Kaknüs Yayınları, 2011

 

[ii] Yahşi, Müjde, ‘Anne Babalar İçin Gençlerde Homoseksüelliği Önleme Rehberi’ kitap analizi oturumu, 2024

 

[iii] Nicolosi, Joseph&Linda Ames, ‘Anne Babalar İçin Gençlerde Homoseksüelliği Önleme Rehberi’, Kaknüs Yayınları, 2011

 

Aile Danışmanı

Habibe Polat